drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
ZİHİNSEL ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ
ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER

HAFÄ°F VE ORTA DÜZEYDE

ZÄ°HÄ°NSEL ÖÄžRENME YETERSÄ°ZLİĞİ NEDENÄ°YLE

KAYNAÅžTIRMA EĞİTÄ°MÄ°NE YÖNLENDÄ°RÄ°LEN ÇOCUKLAR

  ÖÄŸrenci mümkün olduÄŸu kadar ön sıralara , öÄŸretmenin yüzünü ve tahtayı görecek ÅŸekilde oturtulmalıdır.

  ÇocuÄŸun kapasitesi üzerinde baÅŸarı beklenmemelidir.

  Bu öÄŸrencilerin öÄŸrenme programları daha çok yaparak öÄŸrenmeye dayalı olarak planlanmalıdır.

  Okuma-yazma öÄŸretilirken, parçadan bütüne (tümevarım) yöntemi kullanılmalıdır.

  Verilecek ödevler ,açık ,sınırlı, kısa ve basit olmalıdır.

  Tekrar ve alıştırmalara daha çok yer verilmeli,kuramsal bilgiler için bu çocuklar zorlanmamalıdır.

  ÖÄŸrenmede motivasyonlarını artırmak için, geri bildirimler daha çabuk ve yoÄŸun olarak verilmelidir. Ödüllerle davranışlar pekiÅŸtirilmelidir.

  Okulunda ve sınıfında çocuÄŸa yapabileceÄŸi görevler verilmelidir.ÖrneÄŸin: teneffüslerde  sınıfta nöbetçi kalma , tahtayı silme, tebeÅŸir koruma gibi görevlerle çocuÄŸun  kendine güveni artırılmalıdır.

  ÖÄŸrencinin sınıfta yaptığı hata ve kusurlar çok belirgin olmadığı taktirde görülmemeli,  ÅŸiddetli azar, dayak ,arkadaÅŸları önünde mahcup etme,alay  vb. yollara gidilmemelidir.

  ÖÄŸrencinin baÅŸarısızlık gösterdiÄŸi derslerde uygun fırsatlar yaratılarak ,bireysel öÄŸretim yapılmalı ve görsel- iÅŸitsel ders araçlarından yararlandırılmalıdır.

  Ödevler ve diÄŸer öÄŸrenme çalışmaları yapılırken devamlı takip edilmelidir.

  Sınıf içi uygulanacak kurallar ile sosyal hayatta uyulacak kurallar öÄŸretilmeli, kuralları uygulaması için çocuÄŸa fırsatlar, ortamlar hazırlanmalıdır.

  Sınıftaki çocukları zihinsel engelli çocuÄŸun durumundan uygun ÅŸekilde haberdar etmek ve ona karşı olumsuz tutumlar takınmalarını önlemek gerekir.Bu durum çocuÄŸun okulda olmadığı zaman yapılmalıdır.ÇocuÄŸun zihinsel öÄŸrenme güçlüÄŸüne sahip olduÄŸu söylenmemeli , durum öÄŸrenme problemi olarak tanıtılmalıdır.

  ÇocuÄŸun baÅŸarısını ve geliÅŸimini; diÄŸer normal öÄŸrencilerle kıyaslamamalı , kendi gücü ve saÄŸladığı ilerleme dikkate alınarak deÄŸerlendirmeler yapılmalıdır.

  Bu çocuklar, kavrama ve anlamada normal zeka düzeyindeki çocuklara göre zayıf olduklarından, öÄŸretirken somut materyallerden yararlanılmalıdır.

  Sosyal iliÅŸkilerinin geliÅŸtirilmesi için nezaket kurallarının kazandırılma çalışmaları yapılmalıdır.

  En küçük  çalışması dahi ödüllendirilmelidir.

  Kavramlar basitleÅŸtirilerek öÄŸrencinin bilgi seviyesine inilmeli, bildikleri ve öÄŸrendikleriyle yola çıkılmalıdır.ÖÄŸretilecek kavramların sayıları sınırlanmalı,kavramlar çocuÄŸa tek tek öÄŸretilmelidir. Bir kavram öÄŸretilmeden diÄŸer kavrama geçilmemelidir.

  Bu çocuklar uzun konuları takip etmede zorlanırlar.Bu nedenle ünite bütünlüÄŸü içinde ele alınacak konular, kısa süreli zaman dilimleri içinde,küçük bölümler halinde iÅŸlenmelidir. Bu tür çocukların dikkatlerinin çok çabuk dağıldığı unutulmamalıdır.

  Zihin yeteneklerinin sınırlı olması nedeniyle; bu çocuklar araÅŸtırma yapmakta, olayları ve konuları birbirine baÄŸlamakta zorlanırlar. Bu nedenle; ünite iÅŸlendiÄŸinde gruplara ayrılma , konu paylaÅŸma gibi çalışmalar öÄŸretmenle birlikte ve öÄŸretmenin gözetiminde yapılmalıdır.

  ÖÄŸrencilerin baÅŸarılı çalışmaları mutlaka görülmeli, deÄŸer verilmeli, ödüllendirilmelidir.Bunun için çocuÄŸa baÅŸarabileceÄŸi görevler verilmeli, doÄŸru yanıtlayabileceÄŸi sorular sorulmalıdır. GerektiÄŸinde  görevi yerine getirmesi için yardım edilmelidir.

  Olumsuz ifadelerden çok olumlu ifadeler kullanılmalıdır.

  Güven sarsıcı sözlerden ve isteklerden kaçınılmalıdır.

     ÇocuÄŸun eÄŸitiminde, ailenin önemi göz önünde bulundurularak öÄŸrenci veli iÅŸbirliÄŸi saÄŸlanmalıdır. HAFÄ°F VE ORTA DÜZEYDE ZÄ°HÄ°NSEL ÖÄžRENME YETERSÄ°ZLİĞİ OLAN ÖÄžRENCÄ°LERÄ°N AÄ°LELERÄ°NE ÖNERÄ°LER

 

 

  Her ÅŸeyden önce çocuÄŸunuzu yeterlilikleri ve yetersizlikleri ile olduÄŸu  gibi kabul edin. Onun henüz bir çocuk olduÄŸunu unutmayın.

  Anne-baba olarak birbirinizi suçlamayın,suçluda aramayın.

  ÇocuÄŸun her türlü geliÅŸimi için gereken ilgi ve ÅŸefkatinizi ona sürekli gösterin.

  Onu ailenize verilmiÅŸ bir ceza olarak görmeyin, çocuÄŸunuzu suçlamayın. ÇocuÄŸunuzdan utanç duymayın, onun sokaÄŸa çıkmasına, oyun oynamasına,arkadaÅŸlıklar kurmasına yardımcı olun.

  ÇocuÄŸunuzu aşırı derecede korumayın.Bu, çocukta kendine güveni azaltır.Gereksinimlerini karşılamasına fırsat verin.

  ÇocuÄŸunuza acıyarak yaklaÅŸmayın.Acımadan doÄŸan sevgi ve yardım onun öÄŸrenmesine engel olacaktır.

  ÇocuÄŸunuzu beceriksiz bulmayın.Sabırla yapmasını bekleyin.Beceriksiz bulmanız ve engellemeniz kendine olan güvenini kaybetmesine sebep olabilir.

  ÇocuÄŸunuzdan,varolandan fazlasını beklemeyin.

  ÖÄŸretmeniyle sıkı diyalog kurun ve okuldaki çalışmaların evde de devamı saÄŸlayın.

  ÇocuÄŸunuzun sorularına basit ve kısa kelimelerle, anlaşılır cevaplar verin.

  ÇocuÄŸa yapabileceÄŸi iÅŸleri yaptırın. BaÅŸardığı iÅŸlerde teÅŸvik edin, ödüllendirin.

  Basit sözcükler ve  kısa cümleler kullanın.

  ÇocuÄŸunuzdan ne yapmasını istiyorsanız, tam ve açıkça söylemelisiniz. Yani genel ifadelerden çok “özel” ifadeler kullanmalısınız. “EÅŸyalarını ortadan kaldır” ifadesi yerine “oyuncağı yerine koy” ifadesini kullanın.

  Ä°steklerinizde ve koyacağınız kurallarda tutarlı olun. Ne zaman nasıl davranış bekleniyorsa çocuÄŸunuza bunu anlatın ve bu beklentinizi bir daha deÄŸiÅŸtirmeyin. Böylece çocukta kararlı davranışlar geliÅŸecektir. Kararsız olursanız, çocuk paniÄŸe kapılabilir.

  ÇocuÄŸunuza acele komut yerine yavaÅŸ ve basit komutlar veriniz.

  Tehdit etmekten sakının.Tehdit, çocuklar üzerinde bir çok olumsuz etkiler yapar;   aldırmazlık, davranış bozukluÄŸu ve düÅŸmanlık duygularını teÅŸvik eder.

  ÇocuÄŸa öz bakım becerileri öÄŸretilmelidir.(Giyinme, kendi kendine yemek yeme,yıkanma vb.)

  ÖÄŸretmenin okulda vermiÅŸ olduÄŸu derslerin evde de devam edebilmesi için çocuÄŸunuzun ödevlerini takip edin, sık tekrar yaptırın. ÇocuÄŸunuz sıkıldığında etkinliÄŸi bırakın, sevdiÄŸi bir ÅŸeyi yapmasına izin verin(TV. seyretme,oyun oynama vb.), sonra tekrar etkinliÄŸi çalışın.

  Çocuk aşırı derecede korunursa; güvensizlik, aşırı derecede ihmal edilirse; düzensiz olur. ÇocuÄŸa sürekli olarak; “sen onu yapamazsın, ÅŸunu beceremezsin” vb.gibi uyarı ve telkinler yerine, yapabileceÄŸi iÅŸleri yaptırmak, teÅŸvik etmek daha yerinde bir davranış olur.

  Böyle çocuklar kaza ve hastalıklarda normal çocuklar kadar kendilerini koruyamazlar. Onun için sık sık hastalanırlar, sık sık kazalara uÄŸrayabilirler. Ana-babaların dikkatli olmaları, koruyucu tedbirler almaları gerekir.

  Bu çocuklarda kas geliÅŸimini saÄŸlamak amacı ile el becerilerine yer vermek gerekir. ÖrneÄŸin; makasla kağıt ve karton kesmek, çekiçle çivi çakmak, bahçe çapalamak, kil ve renkli çamur vb. maddelerle çeÅŸitli ÅŸekiller yapma çalışmaları çok yararlı olur.

      Bu çocuklar genellikle sıkılgan, içe dönük olurlar. ArkadaÅŸ edinmede güçlük çektiklerinden,  yardımcı olmak gerekebilir.  Çocuk park ve bahçelerine götürmek, komÅŸu günlerine, çarşıya, pazara, alışveriÅŸe götürmek ve çocuÄŸa gördüklerini ve düÅŸündüklerini anlatma, ÅŸarkı ve ÅŸiir söyleme vb. olanağı saÄŸlamak yaralı olacaktır.

 

 

  ÇocuÄŸunuz için uzun vadede ve kısa vadede istediklerinizin bir listesini yaparak, bir hareket planı geliÅŸtiriniz. Planınızı bir takvime uygulayınız. Kendinizi bir yöntem uzmanı olarak görünüz. Bir sorunu çözümlemek için önce sorunu tanımlamak sonra olası çözümler için kafa yormak, en baÅŸarılı olacağını düÅŸündüÄŸünüzü seçmek ve çözümü denemek gerekir. EÄŸer bir çözüm iÅŸe yaramazsa o zaman bir ikincisini olmazsa bir üçüncüsünü denersiniz. Kararlı, planlı hareket ederek kendinizi amacınıza odaklayın.

  ÇocuÄŸunuzun durumu ile ilgili kanunlar,yönetmelikler ve "özel eÄŸitim gerektiren çocukların hakları" konusunda araÅŸtırma yaparak bilgi sahibi olun.

  ÇocuÄŸunuzun öÄŸretmeni ile en uygun görüÅŸme zamanı, bir sorun yaÅŸanmadan öncedir. Okul yılı başında öÄŸretmenle arkadaÅŸça bir iliÅŸki kurun. Okulda yapılan toplantıların hepsine katılın. Toplantılar sırasında baÅŸka hiçbir yerde öÄŸrenemeyeceÄŸiniz bilgiler edinebilirsiniz. Okul yönetimi ile konuÅŸarak özel eÄŸitim gerektiren çocuklar için ne gibi yatırımlar yaptıklarını, yapacaklarını öÄŸrenin.

  Farklı bir çocuÄŸa sahip olmak zordur. Ancak çocuÄŸunuzun güçlü yanları olduÄŸunu, dünyayı farklı olarak algıladığını, deÄŸiÅŸik bir bakış açısı olduÄŸunu, duygularının kimi zaman çok güçlü olduÄŸunu ve kendine özgü merakları olduÄŸunu  unutmayın !...

 

 

 

 

 

 



Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu