drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
ANTÄ°DEPRESAN
FLUOKSETÄ°N

Fuoksetin 1987’de ABD’de ilk piyasaya çıkan SGAÄ° (seratonin geri alım inhibitörü)‘dür. SGAÄ° ile ilgili çalışmaların çoÄŸu fluoksetinle yapılmıştır. Åžu anda majör depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, bulimiya nervoza adet öncesi sendromunda FDA onayı vardır. Distimide, panik bozuklukta, sosyal kaygı bozukluÄŸunda, bipolar depresyonun tedavisinde, mevsimsel affektif bozuklukta, trikotillomanide, poststroke depresyonda, postmenapozal sıcak basmalarında, VDB’da, alkol ve sigara kesilmesinde ek tedavi olarak etkindir. Fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromunda etkin olmadığı saptanmıştır.

FARMAKOLOJÄ°K ETKÄ°NLÄ°KLERÄ°

Ağızdan iyi emilir, %72-90’ı sistemik dolaşıma geçer ve karaciÄŸerde ilk geçiÅŸ metabolizmasına maruz kalır. 6-8 saatte maksimum doza ulaşır. %95 arasında proteine (albümin ve a-asit glikoproteinler) baÄŸlanır, süte geçer.
Çocuklarda vücut-kitle deÄŸiÅŸiklikleri oranlandığında eriÅŸkinlerle benzer deÄŸerler elde edilir.

ORGANLARA ETKÄ°LERÄ°

Solunum sistemini direk olarak etkilemez ama alerjik reaksiyon oluşturduğunda solunum sıkıntısı yapabilir. Anaflaktik allerjik reaksiyonlar da bildirilmiştir.
Bulantı, ishal ve kilo kaybı görülebilir. Zayıf olan depresiflerde (%11’inde) veya bulimiklerde kilo kaybı yapabilir. Aşırı terleme ve kızarıklık yapabilir. Sinirlilik, kaygı, insomnia, baÅŸ dönmesi -bu dört yan etki en sık ilaç bıraktıran merkezi sinir sistemi yan etkileridir– tremor ve yoÄŸunluk yapabilir. Ä°ntihar riski TSA’lardan ve plasebodan düÅŸüktür. Huzursuzluk yapabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk için fluoksetin alanların %0,8’inde mani/hipomani görülmüÅŸtür. 10,782 hastanın %0,2 sinde nöbet oluÅŸmuÅŸtur.

Ä°LAÇ ETKÄ°LEŞİMLERÄ°

DüÅŸük terapötik indeksli, proteine baÄŸlanan ilaçlarla (warfarin, digoksin gibi) kullanılırken dikkat edilmelidir. Oral hipoglisemik ve insülin alanlarda hipoglisemi yapabilir.
Tioridazinle (ülkemizde piyasadan kaldırılmıştır) birlikte kullanılmamalıdır. Fluoksetin kesildikten 5 hafta sonra kullanılabilir. Tioridazin düzeylerini yükselterek QTc aralığının uzamasına, aritmilere ve ani ölüme sebep olabilir.
Fluoksetin baÅŸlanan fenitoin veya karbamazepin kullanıcılarında antikonvülzan toksisitesi oluÅŸturabilir. Haloperidol ve klozapin düzeylerini arttırır. Diazepam yarı ömrünü uzatır ve alprazolam düzeyini yükselterek sedasyonu arttırır.

KLÄ°NÄ°K KULLANIMI

Majör depresyonda 20 mg/günle baÅŸlanır, 5-80 mg/gün doz aralığında etkindir. Bulimia nervozada 60 mg/gün, OKB’de 20-80 mg/gün kullanılır. Panik Bozuklukta 5-10 mg/günle baÅŸlanır. YaÅŸlılarda, ergenlerde ve çocuklarda 10 mg/günle baÅŸlanmalı, klinik cevaba ve toleransa göre yükseltilmelidir.

DÄ°ÄžER YAN ETKÄ°LER

%1 oranında göÄŸüs aÄŸrısı, hemoraji hipertansiyon, çarpıntı, bulantı, kusma, kilo artışı, ajitasyon, amnezi, konfüzyon, duygusal dalgalanma, kulak aÄŸrısı, tinnitus , sık idrara çıkma yapar.

DOZ AÅžIMI

Yüksek dozda fluoksetin alan 633 hastanın 34’ü ölmüÅŸtür. 378’i tamamen iyileÅŸmiÅŸ, 15’inde araz kalmıştır.



Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu