drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
ŞİZOFRENİ BİYOLOJİK BEYİN HASTALIĞIDIR

TPD Basın Açıklaması:"Åžizofreni biyolojik bir beyin hastalığıdır"

 Basın ve Kamuoyuna

Åžizofreni, genellikle genç yaÅŸlarda baÅŸlayan, kiÅŸinin dış dünyadan uzaklaÅŸarak içine kapandığı; duygu, düÅŸünce ve davranışlarında önemli bozuklukların ortaya çıktığı, beynin yapı ve iÅŸleyiÅŸinde deÄŸiÅŸiklerin saptandığı, kronik seyirli biyolojik bir beyin hastalığıdır. Bu hastalarda gerçek dışı algılar ve düÅŸünceler, toplumdan uzaklaÅŸma, öz bakımda, düÅŸünce üretiminde, soyut düÅŸünme becerisinde ve duygusal ifadelerde azalma sık görülen belirtilerdir. Åžizofreni belirtisi gösteren hastalar insanlık tarihinde çok eski çaÄŸlardan beri tanımlanmış olup, orta çaÄŸ Avrupa’sında içine ÅŸeytan girdiÄŸine inanılarak diri diri yakılmışlardır. 19. Yüzyılın baÅŸlarından itibaren tıpta araÅŸtırma yöntemlerinin geliÅŸmesiyle hastalığın nedenlerine, seyrine ve tedavisine  yönelik araÅŸtırmalar artmış ve 1950’li yıllarda antipsikotik ilaçların keÅŸfiyle tedavi edilebilir bir hale gelmiÅŸtir.

Günümüzde tıp bilimi hastalıkların tedavilerini bilimsel kanıtlara dayandırmak zorundadır. Bu kanıtlar, bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilir.  En güçlü kanıtlar o alanda yapılan çok sayıda çift-kör kontrollü çalışmanın verilerinin gözden geçirildiÄŸi metaanaliz çalışmalarından saÄŸlanır.  Olgu sunumları ve uzman görüÅŸleri de daha az deÄŸere sahip olsa da, bilimsel birikime katkıda bulunabilirler.Prof. Dr. M. Kemal Irmak’ın “Journal of Religion and Health” isimli  derginin Haziran sayısında yayınlanan "Åžizofreni mi, cin çarpması mı?" baÅŸlıklı makalesinde ileri sürülen görüÅŸ herhangi bir bilimsel kanıta dayanmadığı gibi, kendisi histoloji ve embriyoloji alanında çalışmakta olan bir araÅŸtırmacı olarak, psikiyatrik bir hastalıkla ilgili görüÅŸ bildirmesi de kabul edilemez. Bu nedenle, bu makalenin bilimsel bir deÄŸeri yoktur. Bunun yanında, Prof. Dr. M. Kemal Irmak’ın TÜBÄ°TAK AraÅŸtırma Destek Programları BaÅŸkanlığı SaÄŸlık Bilimleri AraÅŸtırma Destek Grubu Yürütme Komitesi SekreterliÄŸini yürütüyor olması da ülkemizin bilim yaÅŸamı açısından kaygı vericidir.

Tüm tıbbi hastalıklarda olduÄŸu gibi ÅŸizofrenide de erken tanı ve tedavi hastalığın iyileÅŸmesi açısından çok önemlidir. Bu tür bilimsel gerçeklikten uzak bilgiler çare arayışı içinde olan hastaların ve hasta yakınlarının yanlış yönlenmesine ve dolayısıyla tıbbi tedaviye geç baÅŸvurmalarına neden olmaktadır. Bu da hastalığın seyrini kötüleÅŸtirmekte, komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olmakta ve iyileÅŸmeyi zorlaÅŸtırmaktadır.

Saygılarımızla

 

TPD Åžizofreni ve DiÄŸer Psikotik Bozukluklar

Çalışma Birimi

Türkiye Åžizofreni Dernekleri Federasyonu