drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
BOŞANMA VE ÇOCUK
BOŞANMIŞ AİLELER VE ÇOCUKLARI
              “BÄ°R YANIMDA ANNEM DÄ°ÄžER YANIMDA BABAM OLSUN”

            Aile birliÄŸi devam edemeyecek duruma geldiÄŸinde eÅŸlerin boÅŸanması olası bir durumdur. Ekonomik sorunlar, eÅŸlerin sosyokültürel yapı farklılıkları, cinsel sorunlar, iletiÅŸim bozukluÄŸu, eÅŸlerden birinin sadakatsizliÄŸi, aile içi ÅŸiddet gibi durumlar boÅŸanmaya neden olabilmektedir

            BoÅŸanmaya doÄŸru giden evliliklerde ebeveynler çoÄŸu kez çocuklarıyla ilgili korku, ÅŸüphe ve suçluluk duygusu arasında gidip gelen karmaşık bir ruh haline bürünürler: “Acaba ‘kutsal aile’ yapısını bir ÅŸekilde korumak mı daha iyi olur yoksa medenice (!) artık hiçbir anlamı kalmamış bu iliÅŸkiye bir nokta koymak mı? Sadece kendi rahat ve huzurumu düÅŸünmem çok mu bencil olur acaba? Bu ÅŸekilde yaÅŸayarak mı çocuklarımıza daha çok zarar veriyoruz, yoksa ayrılırsak mı daha kötü olur?”

             Zihinlerini meÅŸgul eden bu ve benzeri sayısız soru onları bir süredir epeyce hırpalamıştır. EvliliÄŸini sürdüremeyeceÄŸini düÅŸünen eÅŸ yada eÅŸler boÅŸanma kararını alırken bu kararın öncelikle kendi hayatları ile ilgili bir karar olduÄŸunu düÅŸünmek zorundadırlar.
            Sosyal bilimciler bu soruların cevabını araÅŸtıradursun, anne ve babası ayrılan çocukların büyük bir travma ile karşı karşıya kaldıkları ve hayatlarının bundan sonraki önemli bir kısmını ilave zorluklarla yaÅŸayacakları tartışmasız bir gerçektir.

            Çalışmalar çocukların özellikle boÅŸanmadan hemen sonraki zaman diliminde bundan çok ağır ÅŸekilde etkilendiÄŸini, ilk çözülmelerin ancak ortalama 2 yıl kadar sonra baÅŸladığını ve nispeten normale geçiÅŸin ilk olarak ancak 6 yıl sonra görülebildiÄŸini ortaya koymuÅŸtur. Yıllar sonra yaÅŸadıkları bu travmanın etkisini tamamen üzerlerinden atıp kariyer yapmayı baÅŸaran çocuklar bulunduÄŸu gibi, hayatlarının geri kalan bölümünde hep bu ezikliÄŸi birlikte taşıyanlar da olabilir. Bir ÅŸekilde sıkıntıları aÅŸarak normal hayata geçiÅŸ yapmayı baÅŸaranlarda dikkat çeken bir nokta ise bunların genel olarak emosyonlarını (heyecanlarını) kontrol etmeyi ve deÄŸiÅŸik olaylarla karşılaÅŸtıklarında kendilerini baÅŸka insanların yerine koymayı (empati) oldukça iyi baÅŸaran kiÅŸilik yapılarıdır.

            Bütün bunlar dikkate alındığında eÅŸler boÅŸanma kararını vermeden önce ÅŸu sorulara cevap aramalıdırlar:

        YaÅŸadığım sorunların ve mutsuzluÄŸumun nedeni; evliliÄŸim.BaÅŸka sorunları evliliÄŸime yüklemiyorum.

        EvliliÄŸimi kurtarmak için elimden gelen her ÅŸeyi yaptım.

        Bu kararı uzun sürede ve etki altında kalmadan verdim.

        EÅŸim de, ben de iliÅŸkimize yeterince zaman tanıdık.

        ÇocuÄŸumuz ve ben boÅŸanma olayından etkileneceÄŸiz; bu etkilerin farkındayım.

        BoÅŸandıktan sonra ortaya çıkabilecek yeni sorunlarla baÅŸa çıkabilecek gücüm var.

        Yalnızca eÅŸimden boÅŸanıyorum, çocuÄŸumdan deÄŸil (özellikle babalar için).

        EÅŸimin de benim de çocuÄŸumuza ihtiyacımız var, çocuÄŸumuzun hem bana hem eÅŸime ihtiyacı var, o yalnız birimize ait deÄŸil.

            EÅŸlerden biri ya da her ikisi kararlarını kesin olarak verdiyse, çocukların boÅŸanma sürecinden olabildiÄŸince az etkilenmelerini saÄŸlamaya çalışılmalıdır.

            EÅŸlerin ayrılması aynı zamanda ailenin parçalanması anlamına gelir. Amerika’da yapılan araÅŸtırmalar her dört çocuktan birinin öz anne yada babasından ayrı bir hayat sürme zorunluluÄŸunda kaldığını göstermiÅŸtir. Ülkemizde boÅŸanma oranının Batı ülkelerinde olduÄŸu kadar yüksek olmasa da gün geçtikçe bu oranın arttığı istatistiksel verilerden anlaşılmaktadır. Çocuklar için oldukça zedeleyici olan anne babanın boÅŸanma olayı süreç içinde yapılan yanlışlıklar ile daha da zedeleyici bir hal alabilir.

            Çocukta Strese Yol Açabilecek Durumlar Åžunlardır:

        Alıştığı aile yapısının deÄŸiÅŸmesi.

        Aile içi yakınlıklar ve baÄŸlılıklarda deÄŸiÅŸiklikler.

        Beraber kaldığı ebeveynle iliÅŸkileri ve gelecekte kendisinin bakımı ile ilgili endiÅŸeler.

        Anne baba arasındaki çatışma sonucu çocukta suçluluk, yalnızlık, öfke duygularının ortaya çıkması.

        Bir ebeveynin tarafını tutmaya zorlanma.

 Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

Psikiyatrist &  Psikoterapist

www.antalyaterapipsikiyatri.com

www.antalyacinselterapi.com

Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

Tel: 0 (242) 316 98 99

 



Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu