drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
SINAV KAYGISI
NELER YAPILABÄ°LÄ°R?

Sınav kaygısını çok etkenli olarak düÅŸündüÄŸümüzde  öÄŸrenci, aile ve öÄŸretmenlerin iyi iletiÅŸim kurması ve iÅŸbirliÄŸi yapması baÅŸa çıkma süreçlerini kolaylaÅŸtırmaktadır.

Genel Yapılabilecekler:

- Düzenli çalışmak: Burada önemli olan kendinize uygun bir program hazırlayıp ona uymaktır. Zamanın düzenlenmesi  kaygıyı önemli derecede azaltır. Ancak günlük program hazırlanırken gerçekçi hedefler ortaya konmalı, çalışılamayacak saat hedefleri konulmamalı, çalışma saatlerinin zamanı iyi ayarlanmalıdır ( hemen yemekten sonra veya okuldan geldikten hemen sonra dikkat daha zor toplanabilir).  Bu program hazırlanırken kendi çalışma kapasitesi, çevre durumu göz önüne alınmadan yapıldığında program baÅŸarısız olur ve bu durum var olan kaygıyı daha çok artırır. Unutulmamalıdır ki zaman zaman bu düzende aksamalar  olabilir. Bu durum da hemen kaygıya kapılmamak, küçük aksamaların olabileceÄŸini hesaba katmak ve ümitsizliÄŸe kapılmadan programı devam ettirmek önemlidir.    

- Sosyal faaliyetleri planlı bir ÅŸekilde sürdürmek:   YoÄŸun çalışma temposu ve stres    zamanla tükenmiÅŸlik ve çalışma performansında azalmaya neden olabilir. Bu nedenle haftada en az birkaç saatin hobilere ayrılması, yapmaktan keyif alınan ÅŸeylere yönelme çalışma kapasitesini ve kalitesini olumlu yönde etkilemektedir.

- BaÅŸkalarının söyledikleriyle deÄŸil, kendi sonuçlarına göre karar vermek: Åžimdiye kadar elde ettiÄŸiniz baÅŸarıları, üstesinden geldiÄŸiniz zorlukları düÅŸünmek ve bunlardan kazandığınız tecrübeleri aklınıza getirmek size yol gösterici olur. Sürekli olumsuz düÅŸünmek, hep baÅŸkalarının sözüne göre kendine yön vermek veya diÄŸer öÄŸrencilerin ders çalışma temposuna göre kendini ayarlamak karışıklığa, yetersizlik duygularına ve sıkışmışlık hissine neden olabilir.

Sınav Öncesi Yapılabilecekler:

-  Sınavın çok yaklaÅŸtığı günlerde yeni, bilinmeyen konuları çalışmaya gayret etmek kaygıyı artırabilir. Yeterli süre yoksa bu konulara girmemek en uygun olanıdır. Bu dönemlerde özellikle yürümek gibi    fizik aktiviteleri arttırmaksınav heyecanın getirdiÄŸi hareketlilik hissi ve huzursuzluÄŸu önlemede iÅŸe yarayabilir.

-   Beslenme ve uyku düzeni aslında sürekli dikkat edilmesi gereken önemli fizyolojik ihtiyaçlardır. Tıpkı ders programı gibi  bu ihtiyaçlarında belirli bir düzeni ve ritmi olması gerekir. Artan kaygılar bu ritmi bozabilir. Daha çok çalışma düÅŸüncesi, acelecilik, zaman baskısı da özellikle sınavın yaklaÅŸtığı günlerde bu düzeni bozan faktörlerdir. Özellikle uyumamak için aşırı alınan kahve, çay ve nadirde olsa kullanılan bazı uyarıcı ilaçlar kontrolsüz kullanıldıklarında uzun vadede önemli problemler yaratabilir. Bu nedenle bu ritmi bozmamak, uyku ve beslenme ihtiyacının da sınava çalışmanın bir parçası olarak düÅŸünmek gereklidir.

Ailelere öneriler:

  En önemli basamaklardan birisi sınavın  her ebeveynin kendisi için ne anlama geldiÄŸini anlamasıdır. ÇoÄŸu zaman anne babanın istekleri, beklentileri ve hayalleri çocuÄŸunkilerle karışabilir. Bütün yönlendirmeler bu istekler doÄŸrultusunda ÅŸekillenebilir. Beklentileri çocuÄŸun yeteneklerine ve düzeyine göre belirlemek akademik ve sosyal uyum için oldukça önemlidir.Bunları düÅŸünmeden atılacak adımlar zorlanmaları ve hayal kırıklıklarını birlikte getirir.

   Anne babanın yaÅŸadığı bir kaygı ne kadar hissettirilmemeye çalışılsa da çocuÄŸa aktarılır.  Kendi kaygıları ile baÅŸa çıkılmadan atılacak adımlar çocuk için inandırıcı olmaktan çıkacaktır.
    Aile ortamında yaÅŸadığı her zorluk karşısında  yargılanmadan dinlendiÄŸini ve duygularını paylaÅŸabildiÄŸini hissetmek çocuklar için oldukça rahatlatıcı ve güven vericidir.  Bütün okul hayatı boyunca, ders baÅŸarılarının onun sadece bir yönü olduÄŸunu, bütün kiÅŸiliÄŸinin, verilecek sevginin, deÄŸerinin sadece okul ve sınav baÅŸarısı ile ilgili olmadığının hissettirilmesi bu kaygının oluÅŸmasını engelleyecek en önemli davranış ÅŸeklidir.



Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu